Jest nieodłącznym elementem leczenia, niezbędnym do walki z chorobą
Zapobiega/niweluje niedobory pokarmowe
Zapobiega i leczy wyniszczenie, niedożywienie
Poprawia wyniki leczenia onkologicznego
Zmniejsza częstość infekcji
Łagodzi ewentualne dolegliwości np. wymioty, biegunki, zaparcia, brak apetytu
Wzmacnia układ odpornościowy
Poprawia jakość życia, samopoczucie
Może w pewnym stopniu wpływać na wyniki badań krwi
Poprawia gojenie ran
Zmniejsza ryzyko powikłań pooperacyjnych
Zmniejsza częstość wystąpienia rozejścia zespolenia, powstawania ropni lub przetok
Pacjenci onkologiczni często muszą zmierzać się z nudnościami i wymiotami. Bardzo często mają one miejsce w przebiegu leczenia choroby nowotworowej – w trakcie radio- czy chemioterapii. Mogą też wystąpić na skutek złej tolerancji na stosowane leki. Wymioty mogą być także wynikiem braku drożności przewodu pokarmowego np. w przebiegu nowotworów jelit - w takim przypadku należy w porozumieniu z lekarzem onkologiem wdrożyć żywienie pozajelitowe, które umożliwia dostarczenie składników odżywczych prosto do krwi.
Warto mieć na uwadze, że podczas występowania tego typu dolegliwości powinno nawiązać się współpracę z doświadczonym dietetykiem onkologicznym. Jeśli nudności i wymioty nie ustępują lub nasilają się, wówczas jest to znak, że powinno się rozważyć włączenie lub zmodyfikowanie farmakologicznego leczenia przeciwwymiotnego.
Co robić, gdy masz nudności i wymioty? Oto 17 prostych zasad. Jeśli je zastosujesz, nudności i wymioty powinny ustąpić lub znacznie złagodnieć.
Spożywaj delikatne i łatwostrawne posiłki, żeby mogły być strawione jak najszybciej i nie zalegały w żołądku np. mus owocowy, galaretka, biszkopty, schłodzony sok jabłkowy.
Wybieraj posiłki o delikatnym zapachu, gdyż nadwrażliwość na zapachy może stymulować wymioty.
Jedz mało, a często.
Wybieraj posiłki o temperaturze pokojowej, raczej chłodne, a nie gorące.
Jedz posiłki o jednym wiodącym smaku np. słony albo słodki, uważaj na mieszanie przypraw.
Nie bój się soli – powinna być Twoją podstawową przyprawą. Dosalaj napoje i potrawy.
Nie stosuj ostrych przypraw, cukru, słodzików.
Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu między posiłkami (odwodnienie nasila nudności i zawroty głowy) – pij wodę i elektrolity.
Sposób podania posiłków jest bardzo istotny – posiłki powinny ładnie wyglądać.
Imbir na wymioty - w formie plasterka do ssania, cukierka imbirowego albo jako dodatek do wody lub herbaty.
Cola – zawarta w niej kofeina może delikatnie podnieść ciśnienie, glukoza dostarczy paliwa energetycznego dla mózgu, a kwas fosforowy przyspieszy perystaltykę przewodu pokarmowego.
Cytryna dodana do napojów może przynosić ulgę. Możesz ją dodać do czarnej herbaty z imbirem.
Zblendowany arbuz podany w formie musu może przynieść ulgę i pomóc w nawodnieniu organizmu.
Woda gazowana i czarna herbata może być lepszym wyborem niż woda niegazowana.
Zjedz delikatny posiłek zaraz po przebudzeniu np. kromkę jasnego chleba.
Pamiętaj o siedzącej pozycji podczas jedzenia (nie leż, gdy jesz).
Wietrz pomieszczenie, w którym przebywasz.